Pernillas Geografilektion 3 - Vattenhemisfären & Datumgränsen

Vattenhemisfären är den jordklotshalva som innehåller störst yta vatten. Den innehåller bara en åttondel av världens land och inkluderar Nya Zeeland, Australien, Antarktis södra delen av Sydamerika samt Stilla Havet och Indiska Oceanen. Det är alltså mycket mer vatten än landyta i vattenhemisfären, men även på den motsatta jordklotshalvan, den så kallade landhemisfären är det mer hav än land. Som man lär sig i skolan så består jorden av endast 30 % landyta, resten är hav. På våra världskartor hemma i Sverige ser man inte riktigt allt hav, men på kartorna här är Nya Zeeland och Australien (dvs. vattenhemisfären) centrerade och då blir det mycket mer tydligt.


Jag har inte hittat någon säker källa på detta, men jag misstänker att datumgränsen är placerad i vattenhemisfären för att inte gå mitt igenom några länder. Datumgränsen är skillnaden mellan idag och imorgon, och är den linje på jordklotet där datumet växlar om man passerar den. Den följer ungefär 180⁰-meridianen i Stilla havet och antipoden är nollmeridianen som går genom Greenwich, London.

Tiden över världen utgår från GMT i Greenwich. Klockan är mer ju längre österut man kommer, och mindre ju längre västerut man kommer. Eftersom jorden är rund möts tid och datum österut och västerut någonstans. Om alla länder ska ha samma kalender måste en datumgräns finnas. Datumgränsen går på det ställe som blir följden av ländernas beslut över om man ska tillhöra den västra eller den östra delen av gränsen, och detta är orsaken till att vi har tidsskillnad mellan länder.

Nya Zeeland ligger på tid GMT +12 timmar och Hawaii GMT –10. Klockan är alltså 22 timmar mer i Nya Zeeland. Så trots att det kan tyckas som att det bara skiljer två timmar, måste man ställa tillbaka klockan ett dygn om man reser från Nya Zeeland direkt till Hawaii. Eftersom Nya Zeeland ligger närmast väster om datumgränsen är det här som man firar in det nya året först.

Den annars ganska raka gränsen fick en utbuktning år 1995 då den flyttades av Kiribati, ett relativt nybildat land som skars av datumgränsen och som beslutade att man skulle ha samma datum inom landet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0