Devonport!

Hej bloggen!
Idag har vi tagit färjan ut till Devonport som är en av Aucklands äldsta stadsdelar!

Jag försökte som ni kan se på bilden agera reseguide. Skitlätt - allt var döpt efter nån Edward. Sen käkade vi en delikat lunch och efter det chillade vi i parken vid havet med lite glass!
Söndagsutflykter är niiiiice B-)

//emma (aka Lottie Knutsson)


Pernillas Geografilektion 2 - Antipods

Ordet antipod kommer från grekiskan och betyder "med motvända fötter". En antipod är den motsatta platsen på andra sidan jorden, dit man kommer om man skulle färdas rakt igenom jordens mittpunkt, eller om man färdas exakt ett halvt varv runt jorden. Sveriges antipod är ute i Stilla havet, men närmaste befolkade antipod är just Nya Zeeland, så vi befinner oss verkligen så långt bort som det går. Antipoden till Auckland är mellan Sevilla och Malaga i Spanien. Annat onödigt vetande är att Nya Zeeland tillsammans med Frankrike är de länder som har flest andra länder som antipods, 12 stycken var (men då är även dessa länders småöar inräknade). Antipoden till ett ställe på land ligger annars oftast i oceanerna. Totalt är det mindre än 4 % av land som har annat land som sin antipod, anledningen till det kommer jag att berätta mer om en annan dag.

 

www.antipodemap.com

Pernillas Geografilektion 1 - Jordbävningar

Inspirerad av Emmas mycket intressanta historielektioner om Nya Zeeland tänkte jag berätta lite om landet ur ett geografiperspektiv. Det första ämnet blir jordbävningar med tanke på den stora jordbävning som idag drabbade Christchurch på Sydön.

Dagens skalv
Idag på jobbet hörde vi helt plötsligt hur de började prata om en jordbävning. Vårt företag har "members" (franchisetagare) i Christchurch och de var mycket oroliga eftersom de inte kunde få tag i dem. Efter ett tag kom telefonisttjejen och berättade att hon hade fått ett sms av en utav dem där det stod att han precis hunnit ut ur huset innan det rasat. Förhoppningsvis har alla klarat sig! Skalvet skedde idag tisdag 12.51 lokal tid och uppmätte 6,3 på richterskalan, vilket kan jämföras med 7,1 som det skalv som drabbade staden i höstas uppmättes till. Detta skalv var alltså inte lika intensivt men det hade mycket större skador och detta har även bekräftade dödsfall. Tillägg: Andledningen till att skadorna blev mycket värre denna gången beror på att den var ytligare. Skalvet den 4 september var på 33 km djup medan detta var 5 km djupt. Detta skedde också närmre Christchurch, endast en mil utanför stadskärnan.

Bild från Christchurch idag

Varför blir det jordbävningar?
Jordskorpan är jordens yttersta skikt och består av flera så skallade litosfärplattor (även kallade tektoniska plattor eller kontinentalplattor). Dessa plattor ligger inte still, utan är i ständig rörelse. Vissa rör sig mot varandra, andra ifrån varandra och i samband med rörelserna så uppstår det spänning i jordskorpan. När denna spänning utlöses så frigörs stora mängde energi som sprids i form av seismiska vågor genom jorden. Det är vågorna som är orsaken till jordbävningarnas skakningar. Det är alltså i områdena som ligger vid gränserna mellan plattorna som de flesta och kraftigaste jordbävningarna registreras eftersom de största spänningarna byggs upp här.
Bild över litosfärplattorna och de mest jordbävningsdrabbade områdena.

Jordbävningar i Nya Zeeland
Anledningen till att Nya Zeeland ofta drabbas utav jordbävningar är att det ligger precis på gränsen mellan Stillahavsplattan (Pacifiska plattan) och Indisk-Australiska plattan. Dessa plattor rör sig mot varandra och Auckland kommer varje år cirka 5 centimeter närmare Christchurch. Gränsen mellan plattorna går genom Sydön och sydöstra Nordön, vilket gör att de flesta jordbävningar sker där. Auckland är som tur är skonat från de största jordbävningarna. Varje år sker det cirka 15 000 jordbävningar i Nya Zeeland, men de flesta är små och det är bara runt 200 som är tillräckligt starka för att människor ska känna av dem.
Var plattorna möts på Nya Zeeland.

I skrivande stund är det 65 bekräftade dödsfall i dagens skalv, det är det högsta sedan 1931 då en jordbävning krävde 256 människoliv. Mellan 1931 och 2011 har det totalt endast varit 7 st dödsfall vid jordbävningar, vilket gör att dagens är det mest förödande i Nya Zeeland på väldigt länge.


A night out in Ponsonby!

Igårkväll var det fest för hela slaten och hela gänget var taggat (typ iaf)! Vi började med förfest uppe hos tjejorna i 34:an där vi lekte roligt sångspel och Mili ägde tyvärr sönder oss alla (hon har gått i musikskola), aja jag var iaf en god förlorare och tycker att det var ett kul spel! Runt 11-12 begav vi oss in mot staden och Ponsonby som jag (Carolin) fått rekommenderat av alla mina kollegor + några till som det bästa stället att gå ut på! Vi började på Longroom, ett kul ställe med bra och blandad musik! Efter en timme drog vi vidare till ett annat ställe som jag tyvärr inte vet namnet på, men även där hade vi skojj och dansade loss på dansgolvet tills vi var blöta av svett! Efter lite om och men drog den större skaran hemåt och var hemma vid 2 medans några tappra själar inte trillade in förens runt 5 tiden! I det stora hela var det iaf en mycket trevlig kväll och jag är imponerad av Auckland nattliv, det blir definitivt fler utgångar!


Förfest i 34:an!



Några av tjejerna på Longroom!


Jag och Sandra var på fest humör!



Glada på dansgolvet!

Hos oss är det söndag kväll så jag säger godnatt!
/Carro

One (zero) tree hill

Hallihallå!

Idag är det söndag förmiddag hos oss här borta i Auckland och vi "vilar upp oss" efter en helkväll på stan, men mer om det i ett senare inlägg!

Förra söndagen gjorde jag (Carolin), Emma, Pernilla och Mili en liten utflykt till Cornwall Park för där kunde man nämligen vandra upp till en kulle och få väldigt fin utsik över Auckland.. Solen gassade och vi var en aning svettiga när vi kom upp tillslut kom upp.. Efter lite fotograferande gick vi ner och la oss i gräset och hade en väldans mysig eftermiddag i solen!

/C



Konstiga företeelser

Hej bloggen. Först tänkte jag hänvisa till Sandras blogg för lite intressant läsning om vårt boende här på Nya Zeeland. Sedan tänkte jag ägna lite tid åt två andra märkliga saker. Den första är att så fort någon av oss går på trottoaren så tutar bilarna. Vi undrar: vad vill dom? Alternativ 1. att vi ska hoppa in i bilen (omöjligt i 70km/h..) Alternativ 2. Ingenting och dom kommer förmodligen aldrig mer se oss. Så varför? Jag fattar det verkligen inte. Ett annat annorlunda fenomen är bussarna och busschaufförerna. Första gången vi åkte till jobbet stannade bussen helt plötsligt - inte för att det var en hållplats eller så, nej, busschauffören var hungrig, så han passade på göra en avstickare och köpa sig en macka - där satt vi kvar i bussen på gatan. En annan gång när vi skulle in till stan körde busschauffören typ en decimeter bakom bilen framför hela vägen och hängde på signalhornet samtidigt heeela vägen.. När vi nu sist skulle till jobbet med buss var första bussen typ 15min sen och nästa typ 10min sen så det var inget försprång i tabellen om man säger så ..ändå när vi stannar vid en hållplats tar chauffören först betalt av den som stiger på och tar sedan lugnt upp morgontidningen, breder ut den över ratten och läser i godan ro. Efter ett tag körde hon igen - fram till trafikljuset, då var det dags för lite mer läsning!


Efter utgång kommer slappedag!

Hej alla läsare! Igår gjorde vi Auckland by night som ni vid tidigare upplagda bilder fått viss ledtråd om. Jag (Kajsa) och Carolin hade BBQ med jobbet på vår soliga takterass. Det va svårt att slita sig men efter några timmar mötte vi upp de andra tjejerna hemma hos Lindas (T) kompis Josse som bor här i Auckland. Hon och hennes pojkvän bor i en underbar lgh på 26:e våning mitt i city så vi klagade inte :) Efter en lång och trevlig förfest drog vi oss ner mot hamnen där vi fortsatte festligheterna. Efter gårdagens äventyr blev det en lång sovmorgon men väl vakna åkte vi till  köpcentret St. Lukes och uträttade lite ärenden. Jag och Emma har som ni kan se köpt T-shirts med väldigt klockrena budskap. Kvällen har vi i lgh 34 (Linda, linda, Emma, Ioana och jag) spenderat i soffan med film + diverse snacks :) En mysig slappedag med andra ord! Imorgon blir det c-uppsats för hela slanten för mig och LIndax2. Håll tummarna och önska oss lycka till!

Puss och kram / Kajsa



Historielektion nummer 3

Idag har jag återigen något intressant att dela med mig av vad gäller landet vi numera bor i.

* Wellington är som ni kanske vet, Nya Zeelands huvudstad,
dock var Auckland huvudstad tidigare - fram till 1865.

* Det statsskick som råder här kallas för demokratisk konstitutionell monarki.

Nu dör min dator tyvärr strax så det får vara allt för idag!
 

(lammen bor i Welington) (kött är förresten den största exportvaran till Sverige så dom bor nog inte där längre..)


Fest på våning 26!


Dominion

Här kommer Emmas historielektion nr.2 kan jag glädja alla (som säkert knappt kunnat bärga sig) med. Nya Zeeland har fortfarande Elizabeth II (Storbritanniens drottning) som statsöverhuvud då landet tidigare varit en brittisk koloni. 1907 blev Nya Zeeland dock en dominion, vilket för mig är ett nytt begrepp. Storbritannien gav Nya Zeeland utrymme till mer självstyre än tidigare, man gick alltså från koloni till dominion. Det var dock bara kololnier bestående av europeiska nybyggare som kunde bli en dominion, däribland Kanada och Australien! Kunskap är makt ;)


Maorier

Hej, idag tänkte jag göra ett lite kulturhistoriskt inlägg på bloggen. Så fort vi kom hit och såg vad alla platser hette, hur språket såg ut o.s.v. - inte engelskan då utan det maoriska språket - kom jag att tänka på Hawaii. Det såg exakt likadant ut! Nu har jag funnit en förklaring till detta - maorierna är en av världens ursprungsbefolkningar och finns på Cook Islands, Påskön, Tahiti, Samoa, Hawaii och Nya Zeeland!! Alltid lär man sig nåt nytt som det heter! Fortsättning följer på Emmas mycket spännande historielektioner :)


Nya Zeeland


Hej bloggen! Nu har vi alla anlänt till Nya Zeeland och blivit tilldelade våra praktikplatser. Igår fick vi träffa vår kontaktperson Bronwyn och veta vilka företag vi skulle vara på. Alla var hur trötta som helst eftersom vi landat på natten och knappt sovit någonting innan mötet. Idag var vi dock utvilade och blev bjudna på lunch tillsammans med alla anställda på internationella avdelningen på skolan, alla är hur trevliga som helst!! Efter det åkte alla till sina praktikplatser och träffade sina handledare för första gången. Jag ska vara på ett företag som verkar motsvara svenska Bravida tillsammans med Pernilla. Vi träffade chefen som var supertrevlig idag, får träffa vår handledare Alicia på måndag när vi börjar. Enligt honom ska vi arbeta med annonser, sociala medier och lite radio, får se vad det verkligen blir när vi träffat vår handledare, men verkar helt ok! [Bilderna är från skolområdet igår.]  //emma

Dan före dan!

Imorgon lämnar vi underbara Australien bakom oss och framför oss väntar nya äventyr i Nya Zeeland! Det ska bli spännande att se vilka företag vi hamnar på, sjukt att vi inte har någon aning om någonting alls inför praktiken! Förhoppningsvis blir det bra, jag (Carolin) försöker ha en positiv inställning, då blir nog allting bra! Jag tycker iaf att det ska bli jättekul att få jobba lite med det som vi nu trots allt pluggat i över två år nu! Sista kvällen nu, tror det kanske regnar lite ute, får se om det blir en packa-kväll eller om man ska försöka hitta på någonting!

/Carro

Back in Sydney

Ciaaao!
Nu är vi (iaf 7 av oss) tillbaka i underbara Sydney! Även här skiner solen på oss och igår var vi på Manly beach för sol och bad! Igår hade vi även en grymt kul utekväll som började på Skybaren som var sjukt häftig, grym utsikt och utsökta drinkar! Vi spenderade några timmar där innan vi drog vidare till ett ställe som hette Hugos på kings cross! Efter en drink där gick vi ner i klubben som låg i källaren, där var det rajv men tyvärr var vi lite besvikna på musiken som spelades, men jag (Carolin) hade iaf en sjukt kul kväll och det blev inte hemgång fö
rens typ 4,15!!





/C

Heavy thunder

Hej bloggen.Nu är det torsdag eftermiddag här i Cairns. Cyklonen har förhoppningsvis gjort sitt här. Dock är det världens oväder med de värsta blixtrarna, högsta åskknallarna och mesta regnet jag någonsin sett. Inte kul alls. Hoppas verkligen att det slutar snart. Det blinkar i lysrören så kanske inte kan använda internet så länge till heller. //emma  

Ännu en instängd dag..

Klockan är strax efter 13.00 här i Cairns. Det regnar och blåser en del, så vi har fortfarande utegångsförbud. Hostelpersonalen råder oss till att stanna inne. De är osäkra på hur mycket vatten det väl blir när tidvattnet stiger, och översvämningar vill vi helst undvika. Vi kan fortfarande inte handla och lever på "torrfoder" som Emma uttryckte det. Massa bars, frukt och vatten, samt en del chips är vår föda de kommande dygnet, tills affärerna öppnar.

Idag sysselsätter vi oss med att surfa, 24 timmars internet kostar 10 dollar, lätt värt, men då kan man inte logga in och ut så mycket man vill, men det gör inget.. Jag (sandra) har även rakat mina ben extremt noga. Vi har packat om och fixat i våra väskor, samt städat lite på rummet..

Glada nyheter är att vi på lördag och söndag ska få strålande solsken! Det är vi väl värda efter denna pärs? Vill ni förresten läsa mer om cyklonen hänvisar jag till min egna blogg där jag skrivit en del inlägg sen igår


Såhär såg det ut när vi var på Coles i tisdags, dagen innan cyklonen, helt utplockat bland bröden, frukten osv..Alla var som tokiga och Emma panikköpte två stora burkar konserverad ananas..haha!

Bilder från Perth

Det känns konstigt att vi har det så soligt och härligt här på västkusten, samtidigt som Emma, Kajsa och Sandra hamnat mitt i den tropiska cyklonen i Cairns. Vi tänker på dem och håller tummarna för att allt ska gå bra! Här är nu klockan snart tolv på kvällen och om några timmar (03.00) går taxibilarna mot flygplatsen och imorgon är vi tillbaka i Sydney. Vi sitter framför tv:n och håller oss uppdaterade om ”Yasi” medan vi väntar och eftersom jag har lite tid över tänkte jag bjuda på lite bilder från vår tid här i Perth.

/Pernilla



Kundvagnsrally i Fremantle


Linda & Kajsa på Rottnest Island


Bygger en vall för att skydda oss från vågorna som kommer allt högre och högre upp


Vilar i skuggan på South Beach


Perth City


Carolin & Linda i London Court i Perth


Ps. Röktantens rökkompis sitter och snarkar bredvid mig här i soffan.


Lockdown

Nu har vi blivit beodrade att låsa in oss på våra rum med mat och dryck för 12-24 timmar framåt. De har lämnat namn och nummer till Röda Korset men inte vart vi bor, så kom ihåg YHA central Cairns.

Utegångsförbud

Tänkte tipsa lite om vad man kan göra när man har utegångsförbud i väntan på en cyklon:



Jag och Kajsa har ägnat oss åt ögonbrynsplockning och Sandra har märkt upp all min medicin efter dagarna jag ska ta den. Nu är vi dock klara med det och rastlösa igen!!

Spökstad

Emma på gatan



Cairns klockan 15:26 2 februari 2011


Cyklonuppdatering

Senaste kartan över Yasi

Hej bloggen. Här är senaste uppdateringen gällande cyklonen. Tidigare låg Cairns i den innersta cirkeln så nu hoppas vi att det här gäller istället, vilket i så fall "bara" innebär cirka 325m/sek.... Håll tummarna!

Puss&Kärlek Emma

Cyklon

Hej bloggen. Vi har haft två helt underbara dagar här i Cairns med sol och bad! Dock förvandlades det ganska snabbt till en mardröm då vi befinner oss i navet av den kommande cyklonen Yasi och medföljande flodvåg, livet består just nu av att lyssna på hostelpersonalens utrop i högtalarna och nyss hade vi stormöte i matsalen. Läget är som följer; cyklonen väntas ha en vindstyrka på 170m/sek (Gudrun=40m/sek), övriga delar av Queensland har evakuerats, regeringen har dock inte sagt att Cairns måste evakueras så därför väntar de på vårt hostel med det, vi har försökt hitta någon annanstans att ta vägen men trafiken går inte och flygplatsen stängs om någon timma - vi är med andra ord isolerade här och våra öden ligger i hostelspersonalens händer. Vi har nyss flyttat ihop med två andra svenska tjejer här på YHA och packat en evakueringsväska att ta med (Sandra har packat med sin bikini..).
Puss&kram från en livrädd Emma

RSS 2.0