Pernillas Geografilektion 1 - Jordbävningar

Inspirerad av Emmas mycket intressanta historielektioner om Nya Zeeland tänkte jag berätta lite om landet ur ett geografiperspektiv. Det första ämnet blir jordbävningar med tanke på den stora jordbävning som idag drabbade Christchurch på Sydön.

Dagens skalv
Idag på jobbet hörde vi helt plötsligt hur de började prata om en jordbävning. Vårt företag har "members" (franchisetagare) i Christchurch och de var mycket oroliga eftersom de inte kunde få tag i dem. Efter ett tag kom telefonisttjejen och berättade att hon hade fått ett sms av en utav dem där det stod att han precis hunnit ut ur huset innan det rasat. Förhoppningsvis har alla klarat sig! Skalvet skedde idag tisdag 12.51 lokal tid och uppmätte 6,3 på richterskalan, vilket kan jämföras med 7,1 som det skalv som drabbade staden i höstas uppmättes till. Detta skalv var alltså inte lika intensivt men det hade mycket större skador och detta har även bekräftade dödsfall. Tillägg: Andledningen till att skadorna blev mycket värre denna gången beror på att den var ytligare. Skalvet den 4 september var på 33 km djup medan detta var 5 km djupt. Detta skedde också närmre Christchurch, endast en mil utanför stadskärnan.

Bild från Christchurch idag

Varför blir det jordbävningar?
Jordskorpan är jordens yttersta skikt och består av flera så skallade litosfärplattor (även kallade tektoniska plattor eller kontinentalplattor). Dessa plattor ligger inte still, utan är i ständig rörelse. Vissa rör sig mot varandra, andra ifrån varandra och i samband med rörelserna så uppstår det spänning i jordskorpan. När denna spänning utlöses så frigörs stora mängde energi som sprids i form av seismiska vågor genom jorden. Det är vågorna som är orsaken till jordbävningarnas skakningar. Det är alltså i områdena som ligger vid gränserna mellan plattorna som de flesta och kraftigaste jordbävningarna registreras eftersom de största spänningarna byggs upp här.
Bild över litosfärplattorna och de mest jordbävningsdrabbade områdena.

Jordbävningar i Nya Zeeland
Anledningen till att Nya Zeeland ofta drabbas utav jordbävningar är att det ligger precis på gränsen mellan Stillahavsplattan (Pacifiska plattan) och Indisk-Australiska plattan. Dessa plattor rör sig mot varandra och Auckland kommer varje år cirka 5 centimeter närmare Christchurch. Gränsen mellan plattorna går genom Sydön och sydöstra Nordön, vilket gör att de flesta jordbävningar sker där. Auckland är som tur är skonat från de största jordbävningarna. Varje år sker det cirka 15 000 jordbävningar i Nya Zeeland, men de flesta är små och det är bara runt 200 som är tillräckligt starka för att människor ska känna av dem.
Var plattorna möts på Nya Zeeland.

I skrivande stund är det 65 bekräftade dödsfall i dagens skalv, det är det högsta sedan 1931 då en jordbävning krävde 256 människoliv. Mellan 1931 och 2011 har det totalt endast varit 7 st dödsfall vid jordbävningar, vilket gör att dagens är det mest förödande i Nya Zeeland på väldigt länge.


Kommentarer
Postat av: E

Coleen :)

2011-02-22 @ 08:13:51
Postat av: Sandra

Mycket informativt blogginlägg P! Blir en länkning hit!

2011-02-22 @ 08:18:25
URL: http://sandrasss.blogg.se/
Postat av: Tove

Jag vet varför det blev mer skador den här gången också. Det är för att trots att det mätte mindre på skalan nu, så låg själva skalvet djupare dvs hela 5 km under jordens yta (källa NZ herald).

2011-02-23 @ 06:35:47
URL: http://blogg.passagen.se/t00ve

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0